Web Analytics Made Easy - StatCounter


Страница 17

Зад. 3 Каравелите на Христофор Колумб

            През ХV век велики мореплаватели се устремяват по моретата, за да открият по-бързи морски пътища към Изтока, към магическите страни на коприната, златото и подправките.

            На 3 август 1492 г. на борда на каравелите „Пинта” , „Ниня” и „Санта Мария” се качват Христофор Колумб и техните екипажи.

            Не са известни точните габарити на „Пинта” (между 18 и 23 м дължина на 6 м широчина). „Пинта” е била лека, маневрена и бърза за онази епоха каравела със скорост 14 възела или 26 км/ч. Тя била управлявана от 24-членен екипаж.

            „Ниня” е каравела с 21,44 м дължина и 6,44 м широчина. Управлявали са я 20 души. Трите латински платна, с които тя е била екипирана при заминаването, били заменени с квадратни по-устойчиви на ветровете в Атлантика.

            „Санта Мария” имала размери 23,60 м на 7,92 м. Екипажът ú бил съставен от 39 души. Тя била въоръжена с оръдия. Макет на „Санта Мария” сега се намира в морския музей в Мадрид.

           Текстът съдържа 5 смислови части:

           1. ХV век – век на велики мореплаватели

           2. Христофор Колумб и неговите кораби

           3. Каравелата „Пинта”

           4. Каравелата „Ниня”

           5. Каравелата „Санта Мария”

           Ключови думи (отбелязани са в текста), насочващи към предметната област корабоплаване: велики мореплаватели; морски пътища; каравелите „Пинта” , „Ниня” и „Санта Мария”; каравела; скорост 14 възела; Атлантика; морския музей в Мадрид.

           Surprised Към предметната област корабоплаване в текста насочват и словосъчетанията 24-членен екипаж, латински платна (…) заменени с квадратни – по-устойчиви на ветровете.

Интерпретации на литературни текстове

Интерпретации на литературни текстове.

Тестове

Тестове по български език на тема правопис и езикови правила. Разберете дали можете да пишете правилно.

 

Условия за ползване на разделите Части на речта, Части на изречението и Тестове (отговори)
Условия и начини за плащане
Вход за платените ресурси на сайта:
Вход за платените ресурси