Страница 29

Зад. 2  Текст 1.Кралство Швеция е държава в Северна Европа. Намира се край Балтийско море. Има площ 449 964 кв. км. Населението ú е 8 938 559 жители. Официален език е шведски. Столицата на Швеция е Стокхолм.

           Швеция се простира на дължина 1600 км и широчина 400 км. Бреговете ú с дължина 2860 км са от абразионен и шхерен тип. На запад и северозапад се простират Скандинавските планини. В Швеция има 200 ледника и гъста речна мрежа, богата на енергия. Иглолистни гори покриват над 50% от територията на Швеция.   (Енциклопедия А-Я)

             Текст 2.Чисто и бяло е всичко! Представям си как се е излегнала Швеция сега върху своето легло от близо 2000 км. За възглавница ú служат Скандинавските планини и гори, чисти и светли са косите ú, заснежена е в горната си половина, по-долу е прехвърлила през кръста пищна и пъстра есенна наметка, а на юг нозете ú са още боси, макар че усеща влажния хлад на предзимието; дървените ú обувки – сабо, се поклащат в морето като два тромави плавателни съда, захвърлени небрежно.  (Йордан Радичков)

Предмет на текста: двата текста имат общ предмет – Швеция

Цел на текста:

 • целта на първия текст е да запознае читателя с географските особености на страната;

             • целта на втория текст е със средствата на художествената литература да ни накара да си представим, да почувстваме страната.

 Езикови средства:

 • първи текст – авторът говори с езика на фактите, посочва точни данни ( площ, население, дължина на бреговете);

 • втори текст – авторът използва разнообразни езикови средства като олицетворение (излегнала се е), епитети (пъстра есенна наметка), метафори ( прехвърлила през кръста си пищна и пъстра есенна наметка), сравнение (дървените ú обувки – сабо, се поклащат в морето като два тромави плавателни съда, захвърлени небрежно) и др., за да събуди въображението ни, да ни накара да видим нещата по друг начин, да изпитаме естетическа наслада от думите и образите.

Интерпретации на литературни текстове

Интерпретации на литературни текстове.

Тестове

Тестове по български език на тема правопис и езикови правила. Разберете дали можете да пишете правилно.

 

Условия за ползване на разделите Части на речта, Части на изречението и Тестове (отговори)
Условия и начини за плащане
Вход за платените ресурси на сайта:
Вход за платените ресурси