Работа с текст 5

Работа с текст 5

Вандали изсякоха имената си върху скални рисунки на 8000 години

Не си представяйте Сахара, най-голямата пустиня в света, като безкраен еднообразен пейзаж, защото именно там се намира красивият скален „оазис“ – платото Енеди.
Някои наричат спиращите дъха скални образувания „тайните камъни на Сахара“ не само защото са труднодостъпни, но и заради мистичното усещане, което създават многобройните рисунки по тях.


Наскоро информационните агенции съобщиха, че неизвестни засега вандали са повредили древните скални рисунки, като са надраскали върху тях графити.  Министърът на културата на Чад определя "художествените" творения като "съвременно варварство, трагедия и обида за цялата история и паметта на жителите на Чад". Вандалите са посегнали на петроглифи, чиято възраст ............... на около 8 000 години.

Върху произведенията на древните хора, някои от които са изсечени в скалите, а други са изрисувани, съвременните варвари са надраскали своите имена на френски и арабския език. Предполага се, че зад вандализма стоят местни младежи.

През 2016 г. платото Енеди е обявено за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. В пещерите, каньоните и клисурите на планинския масив има хиляди изображения на хора и животни от времето на неолита, когато Сахара не е била пустиня.Интерпретации на литературни текстове

Интерпретации на литературни текстове.

Тестове

Тестове по български език на тема правопис и езикови правила. Разберете дали можете да пишете правилно.

 

Условия за ползване на разделите Части на речта, Части на изречението и Тестове (отговори)
Условия и начини за плащане
Вход за платените ресурси на сайта:
Вход за платените ресурси